Toen een plek waar scheepsmotoren werden gebouwd

De scheepswerf ’t Kromhout van de familie Goedkoop begon in de 18e eeuw in Amsterdam Oost met het vervaardigen van houten zeilschepen van dit kromhout. Later stapte het bedrijf over op ijzeren stoomschepen. Dankzij de toenemende vraag naar de schepen en motoren van Kromhout was er behoefte aan meer ruimte en week de motorendivisie in 1908 uit naar het gebied aan het IJ wat nu de Overkant heet. Na verschillende uitbreidingen van het terrein is in 1925 de IJ-zijde van De Kromhouthal ontstaan. In 1930 werd nog eens flink uitgebreid. Jarenlang werden de motoren geproduceerd, tot de vraag ernaar afnam en de productie daalde.

Machinebedrijf STORK zat aan de aangrenzende Ketelstraat en kende juist een periode van enorme groei. STORK produceerde allerlei machines en apparaten voor de voedselindustrie en nam in 1966 de motorendivisie van Kromhout over. Toen kreeg het terrein de omvang die het gebied de Overkant vandaag de dag nog steeds heeft.

Nu een begrip voor events in Amsterdam

Sinds 2009, toen Woningstichting Eigen Haard het terrein kocht met de intentie het hele gebied een impuls te geven, is het karakter van het gebied rond De Kromhouthal veranderd. Het terrein is de Overkant gedoopt en moet de nieuwe creatieve hotspot van Amsterdam worden.

Sindsdien heeft ook Amsterdam Noord zich sterk ontwikkeld als bruisend creatief en cultureel centrum van Amsterdam. De Kromhouthal heeft een rol gespeeld in de ontwikkeling van het stadsdeel, want dankzij vele investeringen is de Kromhouthal langzaam maar zeker uitgegroeid tot een begrip in Amsterdam. En zo is de ooit drukke industriële strip langs het IJ langzaam maar zeker uitgegroeid tot de bruisende evenementenstrip die het vandaag is.

Straks nog volop in ontwikkeling

Stadsdeel Noord blijft volop in ontwikkeling; het moet het ‘Meatpacking District’ van Amsterdam worden. Er komt een hotel tegenover De Kromhouthal en er worden appartementen gebouwd. De Noord-Zuid is in de zomer van 2018 gaan rijden en komt er een brug over het IJ om het gebied met het stadshart te verbinden.

Direct een offerte aanvragen

Direct weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw event in De Kromhouthal? De Kromhouthal biedt:

  • Uitstekende bereikbaarheid per auto, boot of OV
  • Eigen parkeerplaatsen voor de deur
  • Gelegen aan het IJ, met riant terras
  • Middenin het creatieve en bruisende Amsterdam Noord
  • Indrukwekkende industriële locatie
  • Bevlogen team met ruim tien jaar ervaring

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onze eventspecialist neemt contact met je op

Neem direct contact op met onze evenement specialist