Geschiedenis

De Kromhouthal kent een rijke historie. Dat begint al bij de naam: ‘kromhout’ is het soort kromme hout dat vroeger gebruikt werd om houten schepen van te bouwen.

Toen een plek waar scheepsmotoren werden gebouwd

De scheepswerf ’t Kromhout van de familie Goedkoop begon in de 18e eeuw in Amsterdam Oost met het vervaardigen van houten zeilschepen van dit kromhout. Later stapte het bedrijf over op ijzeren stoomschepen. Dankzij de toenemende vraag naar de schepen en motoren van Kromhout was er behoefte aan meer ruimte en week de motorendivisie in 1908 uit naar het gebied aan het IJ wat nu de Overkant heet. Na verschillende uitbreidingen van het terrein is in 1925 de IJ-zijde van De Kromhouthal ontstaan. In 1930 werd nog eens flink uitgebreid. Jarenlang werden de motoren geproduceerd, tot de vraag ernaar afnam en de productie daalde.

Machinebedrijf STORK zat aan de aangrenzende Ketelstraat en kende juist een periode van enorme groei. STORK produceerde allerlei machines en apparaten voor de voedselindustrie en nam in 1966 de motorendivisie van Kromhout over. Toen kreeg het terrein de omvang die het gebied de Overkant vandaag de dag nog steeds heeft.

Nu een begrip voor events in Amsterdam

Sinds 2009, toen Woningstichting Eigen Haard het terrein kocht met de intentie het hele gebied een impuls te geven, is het karakter van het gebied rond De Kromhouthal veranderd. Het terrein is de Overkant gedoopt en moet de nieuwe creatieve hotspot van Amsterdam worden.

Sindsdien heeft ook Amsterdam Noord zich sterk ontwikkeld als bruisend creatief en cultureel centrum van Amsterdam. De Kromhouthal heeft een rol gespeeld in de ontwikkeling van het stadsdeel, want dankzij vele investeringen is de Kromhouthal langzaam maar zeker uitgegroeid tot een begrip in Amsterdam. En zo is de ooit drukke industriële strip langs het IJ langzaam maar zeker uitgegroeid tot de bruisende evenementenstrip die het vandaag is.

  • 1
  • 2
  • 3
map